Dolgo je že od Kemisa pa še vedno smo malo v temi. Žal verjamem, da ste tudi ostali, ampak ker ni relevantnih podatkov, se tudi mi kot odgovorne osebe ne moremo preveč izpostavljati. Pa vseeno, en kratek povzetek opravljenih aktivnosti s strani RD Vrhnika …

O rezultatih analiz ste verjetno bili obveščeni preko medijev. Takih in drugačnih. Zaenkrat vse OK, vsaj tako pravijo. Analize rib ni. Analize usedlin in bentosa ni. Zato še vedno tavamo v temi, kot sem že napisal. Pravilo o neuživanju rib iz Ljubljanice še velja. Priporočamo tudi RO in pri RD, ker se niti strokovnjaki še niso zedinili, prav tako ni bilo narejeno še nobeno vzorčenje.

Na sestankih smo preživeli veliko časa in prišlo je do več zahtev:

  • Od države (ministrstva) smo zahtevali zmanjšanje koncesije. Stvar je v postopku.
  • Na različne instance pritiska in hoče odgovore RZS, ZRDL, ZZRS.
  • Odškodninski zahtevek je v zadnjih stadijih priprave. Kaj točno bo vseboval naš zahtevek, bomo sporočili in objavili. Pri celotni zadevi smo angažirali pomoč profesionalcev – beri odvetnikov.
  • Povezali smo se z ostalimi RD v Conskem odboru Ljubljanica.
  • ARSO je Kemisu poslal sanacijski program dne 23. 06. 2017, na katerega mora odgovoriti v 15 dneh. Mnogo točk v njem je tudi naših zahtev: sanacija Tojnice in po potrebi Ljubljanice, monitoring vode, bentosa in rib v Ljubljanici, RO in ribniku pri RD za daljše časovno obdobje, z javno objavo le-teh. Kaj se bo delalo, bomo videli.

Kljub našemu molku na teh straneh nismo mirovali, ravno nasprotno, dela je bilo preveč za vse, ki so sodelovali. Tukaj sta se v veliki meri izpostavljala in svoj čas porabljala predsednik Mikec in tovariš Lupinc. Rezultat bo viden verjetno nekje konec poletja. Takoj, ko bomo izvedeli karkoli relavantnega, bomo sporočili, do takrat pa bomo veseli tudi vsake povratne informacije, opažanj in pomoči. Vsem ostalim, ki ste pomagali na tak ali drugačen način pa še tukaj HVALA!

Do naslednjega poročanja pa DOBER PRIJEM!

Marko Barišić, podpredsednik